Oturma izni, yabancı bireylerin ülkemize yerleşmeye karar vermeleri sonucu alması gereken zorunlu bir ikamet türüdür. Bu ikamet türünü almak için bireyler Göç İdaresi’ne online bir şekilde başvuru yapmalıdır. Ayrıca; uzun dönem, kısa dönem, tedavi, insani, aile ve öğrenci ikamet izni gibi çeşitlere ayrılır. Peki yabancılar için oturma izni nasıl alınır, gerekli belgeler nelerdir? Eğer sizler de oturma izni almak istiyorsanız bu içerik tam length göre! Hadi gelin sizler için derlediğimiz bu konuyu daha yakından inceleyelim.
Oturma İzni Alma Hakkında
Oturma izni almak için bireyler oturmak istediği yerdeki Göç İdaresi’ne başvurmalıdır. Bireyin sadece kendisiyle değil, avukatı ya da yasal olarak yansıtan biriyle de başvuru yapılabilir. Ardından gerekli evraklar hazırlanır ve Göç İdaresi memuruna teslim edilir. Komisyon bu başvuruyu değerlendirmeye alır. Başvurunun onaylanması durumunda oturma izni kartının bireyin ikamet adresine gönderimi sağlanır.
Oturma izni alma konusunda öncelikle birey, oturma izni türünü kararlaştırmalıdır. Bu noktadan sonra iznin türüne göre evraklar hazırlanır ve teslim edilir.
İkamet izni çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
Okayısa dönem ikamet izni
Uzun dönem ikamet izni
Aile ikamet izni
Öğrenci ikamet izni
İnsan ticareti mağduru ikamet izni
İnsani ikamet izni
Ülkemizde en çadequate başvurulan ikamet izni kısa dönem ikamet iznidir. Bu noktada kimlere ne şekilde verileceğine aşağıda değiniyor olacağız. Ancak burada bilinmesi gereken bir şey vardır. Her bir oturma izni türü 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda belirlenen şartlara göre değişir. Bununla birlikte gerekli belgeler de değişkenlik gösterir.
Yabancı bireylerin oturma izni için gösterdikleri sebepler sona erebilir. Bu noktada yeni bir gerekçe de ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda bireyler, yeni kalış amacını esas alarak ikamet izni talebinde bulunabilirler.
kısa Dönem Oturma İzni
kayısa dönem oturma iznine uygun kişiler şu şekildedir:
Bilimsel araştırma amacıyla Türkiye’ye gelecek bireyler
Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları kapsamında eğitim ya da benzeri amaçlarla gelecek bireyler
Turizm amaçlı ülkemizde kalacak bireyler
Kamu sağlığını tehdit edecek hastalıklardan birini taşımayan ve tedavisi gerçekleşecek bireyler
İdari ya da adli makamların talep veya kararına bağlı olarak Türkiye’de kalması gereken bireyler
Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş yapan bireyler
Türkiye’de taşınmaz malı bulunan bireyler
İş kurmak için veya ticari bağlantısı olan bireyler
Hizmet içi eğitim programlarına katılacak bireyler
Kamu kurumları aracılığıyla ülkemizde staj, eğitim, araştırma ve kurslara katılacak bireyler
Türkçe öğrenme kursuna gidecek bireyler
Türkiye’de yükseköğrenim tamamlayan ve mezun olduğu tarihten itibaren altı ay içinde başvuru yapanlar
Bununla birlikte okısa dönem ikamet izninin bireylere verilmesi için bazı şartlar aranır. Bahsedilen şartlar ise aşağıda listelenmiştir:
Türkiye’de ikamet edeceği adres bilgilerini sunmak
Türkiye’deki kalış amacını belirten ve destekleyen bilgileri ibraz etmek
Sağlıok ve güvenlik şartlarına bağlı olarak uygun barınma koşullarına sahip olma niteliği
Talep edilmesi durumunda yaşadvertığı ülkedeki yetkili makamlar tarafından adli sicil kaydını gösteren belgenin sunulması
Kanunda belirtilen ülkemize girişlere izin verilmeyen maddelerin kapsamında olmamak
Not: Göç İdaresi’nin düzenlendiği yeni bir duruma göre turizm amacıyla kalacak kişiler en fazla bir yıllığına okısa dönem ikamet izni alabilir. Ancak bu düzenlemede turizm amacı dışında yeni bir kalış nedeni olmazsa 01.01.2020 tarihinden itibaren aynı amacı taşıyan izin talebi uygun görülmez.
Oturma İzni için Gerekli Belgeler Nelerdir?
İkamet izni alabilmek için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Bu sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması için talep edilen belgeler şöyledir:
Pasaport
Türkiye’deki ikamet adresi
Geçerliliğini koruyan sağlık sigortası
Kullanılan Türkiye cep numarası
Dijital bir vesikalık fotoğraf (Beyaz fon, biyometrik, son 6 ayda çekilmiş)
Oturma İzni için Sağlık Sigortası Fiyatları
Türkiye’de ikamet izni almak için bireylerin özel sağlık sigortası yaptırması gerekir. Belirlenen özel sağlıok sigortası fiyatları aşağıda verilmiştir:
Yaş
Ücret
0-5
1.Three hundred TL
6-17
1.300 TL
18-25
800 TL
26-30
1.000 TL
31-35
1.050 TL
36-40
1.A hundred and fifty TL
Forty one-45
1.250 TL
46-50
1.500 TL
Fifty one-55
1.Seven hundred TL
Fifty six-60
2.400 TL
61-sixty four
4.000 TL
65-70
5.500 TL
Tabloda gösterilen bu ücretler bir yıllık olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte sağlıokay sigortası bir yıldan daha az süreli değildir.
Yabancı sağlık sigortası fiyatları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Yabancı Sağlıokay Sigortası Fiyatları 2022 adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Türkiye’de Süresiz Oturma İzni Nasıl Alınır?
Ülkemizde minimum sekiz yıl aralıksız ve ikamet izniyle oturmuş bireyler kalıcı oturma iznine başvuru yapabilirler. Süresiz oturma izni için belirlenen ihtiyaçlar şöyledir:
Minimal sekiz yıl Türkiye’de kesintisiz ve ikamet izniyle oturmuş olmak
Son üç yıldır devletten helloçbir yardım almamış olmak
Yaşamınızı idam ettirebilecek kadar aylık bir gelire sahip olmak
Sağlıokay sigortasına sahip olmak
Kamu ve toplumun güvenliğini tehdit edici şekilde olmamak
Bununla birlikte son bir yıl içerisinde altı aydan fazla ya da son beş yıl içerisinde eğitim veya sağlık dışında yani toplam bir yıldan fazla bir süredir yurtdışında yer alındıysa bu durum kesinti olarak adlandırılır. Sekiz yıllıokay olan süreç ise kesinti sınıfından sonra başlangıç gösterir.
Türkiye’de İkamet İzni Ücretleri 2022
2022 yılı için belirlenen ikamet izni ücretleri şu şekildedir:
İkamet izni kart ücreti: 160,00 TL
Oturma izni harç ücreti: 1040 TL
Tek giriş vize harcı: 1033,60 TL
Sağlıokay sigortası ücretleri: 500 TL- 1.750 TL (Bireyin yaşına göre değişkenlik gösterir. Ayrıca sixty five yaş altı yabancı bireyler için zorunludur.)
Noter ve tercüme ücreti: 450 TL (Maksimum)
Apostil tasdik harçları: 89.23/sayfa başı TL (İhtiyaç olmayabilir, değişiklik gösterebilir.)
Sonuç
Oturma izni, yabancı bireylerin ülkemizde bir süre veya süresiz kalmaları için zorunlu alması gereken bir izindir. Kanunlar gereğince bireylerin kalma sebeplerine göre izin türleri ayrılır ve düzenlenir. Birey hangi izin türüne uygun olduğunu düşünüyorsa ve koşulları yerine getiriyorsa ona başvurabilir. Bu başvuru süreci; bireyin sadece kendisiyle değil, uzman avukatlar tarafından da gerçekleşebilir. Uzman avukatlar tarafından ilerleyen bu süreç ise tüm prosedürler kapsamında okısa sürede tamamlanır.
RaselSigorta ile Yabancı Sağlıokay Sigortanızı Yaptırın
Eğer yabancı sağlıok sigortanızı Rasel Sigorta’dan yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde sizi sms ve e-posta yolu ile bilgilendirmekle kalmıyoruz aynı zamanda en doğru karara ulaşabilmeniz için karşıl. A.ştıracağınız tüm teklifleri kapsamlı olarak sizinle paylaşıyoruz. Böylece yabancı sağlık sigortanızın yenilenme zamanına dair tüm kaygılarınız yok olurken araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun teklifler ile sigortanızı kolayca yenileyebiliyoruz.
Yabancı sağlık sigortası hakkında daha fazla detaya ulaşmak için sizler için hazırladığımız Yabancı Sağlık Sigortası Nedir? Kimler Yaptırabilir? Başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Lider sigorta acentesi Rasel Sigorta üzerinden sadece birkaç advertımda yabancı sağlıokay sigortası sorgulaması yaparak yabancı sağlıokay sigortası teklifine kolayca ulaşın.