Trafik Sigortası Kapsamı Nedir?

Trafik sigortası ile günümüzde trafikte başınıza gelebilecek kazalarda karşı araçta oluşabilecek zararları karşılayabilirsiniz. Yasalar çerçevesinde zorunlu olarak yaptırılması gereken bu sigorta türünde maddi manevi zararların minimuma indirgenmesi amaçlanır. Kullandığınız aracınıza göre length en uygun gelen sigorta şirketinden trafik sigortasını yaptırabilirsiniz. Bu noktada sigorta tekliflerini araştırmak ve karşıl. A.ştırmak karar vermenizde etken bir rol oynar. Peki trafik sigortası kapsamı nedir, teminatları nelerdir? Sizler için bu soruya cevap bulmaya çalıştık. Hadi gelin hep birlikte sizler için derlediğimiz bu konuyu daha yakından inceleyelim.

Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?

Trafik sigortası, kaza anlarında meydana gelen maddi manevi zararları teminat altınıza almanızı sağlar. Poliçede belirtilen teminatlara göre eklenebilecek ek teminatlar ile sigorta kapsamı genişletilebilir. Rasel Sigorta ile bütçenize en uygun sigorta teklifine ulaşarak trafik sigortasının ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.

Kazanın oluşmasına neden birey bazı konularda ödeme yapar. İşte tam da bu noktada trafik sigortası devreye girer. Kişinin ödemek zorunda olduğu tazminatların poliçede yer alması durumunda sigorta şirketi öder. Bu noktada araç sahibi bireyin maddi kaygısı minimuma iner. Hem şehir içi hem de şehirler arası sürüşlerde bu durum geçerlidir. Poliçe kapsamında; sakatlıklar, maddi hasarlar, vefat, avukatlıok giderleri ve üçüncü birey sakatlanması gibi giderler karşılanabilir.

Length uygun poliçeyi seçerken aracınızın özelliklerini dikkate alarak maddi kaybın kaygısını minimuma indirebilirsiniz. Herhangi bir kaza olayında karşınızdaki bireylerin sigortası bulunmuyorsa tedavi masrafları sorun olabilir. Ancak trafik sigortası kapsamında bilmeniz gereken bir durum vardır. Bu kapsamda; kazaya maruz kalan bireyin tedavi ve ilaç giderlerini SGK karşılar.

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortasında kaza anında karşı tarafa verilen zarar maddi manevi güvence altına alınır. Bu noktada güvence durumları teminatlara göre şekillenir. Teminatlarda cam okayırılmasından büyüokay hasarlara kadar birçadequate durum vardır. Karşı tarafta kaza anında büyük hasarlara yol açmış olabilirsiniz. Bu hasarlar sizi bütçe olarak zorlayabilir. Ancak trafik sigortası ile bu durumdan kurtularak bütçenizi sarsmadan en güvenilir yolu tercih etmiş olursunuz.

Bu sigortadan yararlanmak adına ilk olarak poliçenizi ve yer alan teminatları titizlikle incelemeniz ve bilmeniz gerekir. Kendiniz kusurlu olsanız bile bir kaza anında neyin karşılanıp karşılanmayacağı hakkında bir fikriniz olmalı. Peki trafik sigortası kapsamı ve teminatları nelerdir? Bu kapsamda yer alan noktalar aşağıdaki gibidir:

Olası bir kaza sonucu karşı tarafa verilen zararların maddi giderleri
Sokak lambası ve elektrik direği gibi kamuya ait olan mallara bilerek verilmeyen zararlar
Üçüncü kişilere ait olan ev ve dükkân gibi mallara verilebilecek hasarlar
Kaza sonucu suçlu değilseniz ancak karşı taraf sizin suçlu olduğunuzu düşünüyorsa bu konudaki davada oluşacak avukatlıok ücretleri için savunma masrafı
Kazada yaralanan bireyler eğer kısmi ya da süresiz bir şekilde çalışamaz duruma gelirse ekonomik giderleri azalabilir ve baktığı kişiler yoksun kalabilir. Bu durumda ortaya çıkacak masraflar
Kaza sırasında vefat eden bireylerin defin ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin masrafları

Bununla birlikte olası kaza durumlarında maddi hasarların yanında bedeni hasarlar da oluşabilir. Bu durumda trafik sigortası kapsamı yine devrededir. Şöyle ki; yaralılara yapılan ilk backyardım, muayene, ilaç ve tedavi gibi masraflar bu sigorta tarafından karşılanır.

Trafik Sigortasının Teminatları Nelerdir?

Trafik sigortasının teminatlarına değinecek olursak bunları şöyle sıralamak mümkündür:

Araç ve kaza başına maddi hasar teminatında karşı tarafa verdiğiniz maddi zararlar güvence altındadır. Kusurlu olsanız bile bir kazada birden fazla araç zarar gördüyse durum başına teminat durumu devreye girer.
Kişi ve kaza başına sağlıokay giderleri teminatında karşı tarafa verdiğiniz bedeni zararlar teminat konusundadır. Bu noktada araçtaki kişi sayısı baz alınır ve araç türüne göre teminatlar değişkenlik gösterir.
Kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm teminatında da bilmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bu teminatta; kaza sonucu eğer birisinin vefatına neden olduysanız defin masrafları karşılanır. Bununla birlikte vefat eden bireyin kalanlarına da manevi tazminat teminatı sağlanır. Sakatlanma teminatında ise karşı taraf olay sonucu okayısmen ya da tamamen çalışamaz durumda kalabilir. Bu durumda meydana gelen zararlar teminat altına alınır.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?
Trafik sigortanızın süresi doldu ve siz yenilemediniz ya da trafik sigortası yaptırmadınız. Peki bu durumda cezanız ne olur?

Yeni bir araç satın aldıysanız ya da poliçenizin geçerlilik süresi bittiyse trafik sigortanızı yaptırmak zorundasınızdır. Eğer bu sigortayı yaptırmaz ya da yenilemezseniz bazı cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

2022 yılı için belirlenen trafik sigortası yaptırmama cezası 169 TL’dir.
Eğer zorunlu trafik sigortası bulunmayan bir araç yetkililer tarafından fark edilirse araç trafikten menedilir.
Trafik cezaları dışında başka cezalarla da karşıl. A.şabilirsiniz. Dolaylı yoldan alacağınız cezalar ve daha fazlası için “Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?’’ adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Kasko ile Trafik Sigortasının Farkı Nedir?

Kasko ve trafik sigortası sıklıkla karşılaştırılan kavramlar olarak karşımıza çıkar. Kasko; araç sahibinin zararını koruma altına alırken trafik sigortası karşı tarafın zararını karşılar. Bununla birlikte kasko zorunlu bir sigorta türü değildir ve isteğe bağlı olarak yaptırılır. Trafik sigortası ise günümüzde her araç sahibi bireyin yaptırması zorunlu olan bir sigorta türüdür.

Trafik sigortası yaptırılmadığı zaman bazı cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gecikme cezası ile eksik belge ile trafiğe çıkma cezalarını ödemekle yüokümlü olursunuz. Bu ödemeyi yapmadığınızda aracınızla trafiğe çıkamazsınız çünkü aracınız garaja çekilir. Kasko sigortası ise isteğe bağlı olarak yaptırıldığından böyle durumlar yaşamazsınız.

Trafik sigortası için karşı taraftaki zararın karşılama oranı limitler dâhilinde belirlenir. Ancak kaskoda bu durum oldukça farklıdır. Sahip olunan araçta yanma, kaza ve çalınma gibi durumlar yaşanırsa sözleşmeniz çerçevesinde değerlendirilir. Bu hesaplamada başlıca poliçe ve prim miktarı esas alınarak ödeme gerçekleşir.