Kış mevsiminde karın yağması ile birlikte zorlu yol koşulları da beraberinde gelir. Bu koşullarda aracın çekişi önemli ölçüde düşer ve araçta güvenli bir sürüş deneyimi için bazı ipuçları izlemek gerekir.
Aracın çekiş tipi nasıl olursa olsun, kışın güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için bazı noktalar ortaktır. Dört tekerlek çekiş sistemine sahip araçların kış mevsiminde sahip olduğu tek avantaj, duraklama olmaksızın hızlı bir şekilde hız göstermeleridir. Ancak iki tekerlek çekiş sistemine sahip araçlara göre iyi bir şekilde dönüş yapamaz ve duramaz. Bu nedenle kış lastiği bulunan dört çekişli bir aracınız varsa bile, durma mesafesini uzatmalı, hızınızı yavaşlatmanız gerekir. İşte okayış mevsimine girerken sizler için derlediğimiz okayış koşullarında güvenli bir sürüş için ipuçları…
Okayış Koşullarında Güvenli Sürüş Teknikleri
Okış koşullarında güvenli bir sürüş deneyimi için aracınızın bakımını yaptırabilir, okayış lastiği gibi donanımları kullanabilir ve bazı sürüş tekniklerini uygulayarak güvenliğinize yatırım yapabilirsiniz.
Aracınızı hazırlayın.
Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte gelen okayış mevsiminde aracınızda kar oküreği, buz kazıyıcı ve yol tuzu içeren bir hayatta kalma kiti bulunduğundan emin olun. Bu şekilde aracınızı okayış mevsimine hazırlayarak, güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu nokta lastiklerinizin değiştirme zamanının gelip gelmediğini ve kış lastiğine ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek için iyi bir zaman dilimidir.
Kış aylarında düzenli olarak yapmanız gereken bazı alışkanlıklar vardır. Bunlardan ilki ön cam sileceklerinin iyi durumda tutulması ve ön cam sıvı haznesini dolu tutmaktır. Bu uygulamaların yapılması, ön camınızdaki kar ve buzu temizlemenize backyardımcı olur. Bir diğer uygulama ise benzin deponuzu dolu tutmaktır. Uygulamayı gerçekleştirmeniz ile birlikte araçta mahsur kalma durumunda motorunuzu çalıştırabilir, sıcak bir ortamda bulunabilirsiniz.
Kış aylarında gaz tankını dolu tutmak, tankınızda düşen sıcaklıklarda donacak olan su buharı miktarını minimuma indirir. Depoyu dolu tutmanın yanında, aracınızı kapalı bir garajda tutabilir, donabilecek su buharını yok etmek için kuru gaz seçeneği olan katkı maddelerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca bitmiş bir aküyü önleyebilmeniz için de aracınızı birkaç gün boyunca iyi havalandırılmış bir alanda çalıştırmanız önerilir.
Aracınızdaki karı ve buzu temizleyin.
Aracınızın ön cam sileceklerinin karı ve buzu temizlemek için doğru bir şekilde çalıştığından emin olmanız gerekir. Sıvıları kontrol etmek ve doldurmak, kar ve buzun temizlenmesinde de oldukça önemli bir rol oynar.
Kış aylarında güvenli bir sürüş deneyimi ve kalan kar ve buzun siz ve diğer sürücüler için tehlike oluşturmaması advertına sürüşten önce aracınızın tavanında, camlarında, aynalarında, kaportasında ve bagajında bulunan karı temizleyin.
Diğer bir noktada ise, diğer araçlardan aracınıza gelebilecek kar püskürmesine dikkat edin. Tüm araçlar yolların ıslak olması durumunda sprey kullanacaktır ancak buzlanma olduğu zaman spreyin görülmesi olasılığı olmadığından dikkatli bir şekilde aracınızı kullanmanızda fayda vardır.
Hava durumunu kontrol edin.
Okış aylarında sert hava koşulları yaşandığında yola çıkmayı düşünüyorsanız, hava durumu sitelerini ve net trafiğini kontrol ederek yol ve hava durumunu öğrenmeniz gerekir. Hava durumu uyarılarına kaydolarak da hava ve yol durumu hakkında anında haberdar olma imkânınız vardır. Ayrıca araç kullanırken telefonunuzu kontrol etmeyerek, dikkat dağıtıcı unsurlardan kaçınmanız gerekir.
Bozulma ya da takılma durumlarına dikkat edin.
Sürüş sırasında beklenmedik bir anda kar fırtınasına yakalanırsanız ve yolda mahsur kaldığınızda aracınız herhangi bir zarar görmemişse, aracınızda kalıp backyardım beklemeniz gerekir. Borunuz kardan temizse, ısıtıcınızı her saat başına 10 dakika şekilde açabilirsiniz. Karın borunuzu tıkaması ihtimaline karşı pencerenizi hafifçe açmanız önerilir, çünkü kar boruyu tıkarsa ve aracınızda gaz birikmesine sebebiyet verirse, karbon monoksit zehirlenmesi yaşanabilir.
Deneyimli bir araç sürücüsü için bile zor olan okayış havasında araç kullanmak konusunda, yavaşlamak, durmak, emniyet kemeri takmak ve tüm dikkati yola vermek gibi faktörler daha güvenli bir şekilde araç sürümüne izin verir. Seyahat rotası, uzak ve sınırlı cep telefonu kapsama alanına sahip bir yeri işaret ediyorsa, bu noktada üçüncü kişilere haber vermek oldukça önemlidir. Böylelikle eğer gecikme durumu yaşarsanız, müdahale ekiplerinin nereye bakmaya başlayacakları sizin haber vermeniz sayesinde kolaylaşır. Bu noktada araç kullanmanın güvenli olup olmadığını check etmeli, yollar düzelene kadar beklemelisiniz.
Mesafenizi koruyun.
Okış aylarında gerçekleşen buzlu bir yolda durmak, on kat daha uzun sürebilirken daha da zorlayıcı olabilir. Bu nedenle iki saniyelik olan takip mesafesini sekiz saniyeye çıkarmanız, önünüzde bulunan aracın ani bir duruşunda veya çarpışması durumunda, doğru bir şekilde yanıt vermenizi sağlarken zaman kazandırır.
Yolu dinleyin.
Aracın karlı bir yolda ilerlemesiyle birlikte lastiklerin çıkardığı sesler de önemlidir. Okışın radyo sesini düşüokay tutmalı, karlı yol gürültüsünün yüksek, buzlu yol gürültüsünün daha düşüok bir ses seviyesinde yer aldığını bilmelisiniz. Özellikle havanın fırtınalı olduğu zamanlarda, sıklıkla değişen yol koşulları hakkında bilgi sahibi olabilmek adına lastiklerinizin sesini takip etmeniz gerekir.
Oköprülere, rampalara ve üst geçitlere dikkat edin.
Kışın araç kullanımı sırasında yolun özelliklerine dikkat etmelisiniz. Rampalar, oköprüler ve üst geçitler, diğer yol bölümlerine göre daha uzun bir süre donma eğilimi gösterirler. Bu nedenle bu bölgelere yaklaşırken yavaşlamalı, yolun sesini ve hissini daha fazla izlemelisiniz.
Dikkat dağıtıcı unsurları minimuma indirin.
Okış koşullarında güvenli bir sürüş deneyimi için araç kullanırken telefonunuzu kapalı ya da aracınızın bluetooth’una bağlı tutmanız gerekir. Telefonu kontrol etmek için asla eller direksiyondan ya da gözler yoldan çekilmemelidir. Ayrıca radyo kapatılarak, yola ve diğer araç sürücülerine odaklanmak gerekir.
Eğer trafik sigortanızı RaselSigorta’dan yaptırdıysanız, yenileme zamanı geldiğinde sizi sms ve e-posta yolu ile bilgilendirmekle kalmıyoruz, aynı zamanda en doğru karara ulaşabilmeniz için karşılos angelesştıracağınız tüm teklifleri kapsamlı olarak sizinle paylaşıyoruz. Böylece trafik sigortanızın yenilenme zamanına dair tüm kaygılarınız yok olurken, araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun teklifler ile sigortanızı kolayca yenileyebiliyoruz.
Lider sigorta acentesi rasel Sigorta üzerinden sadece birkaç advertımda trafik sigortası sorgulaması yaparak, trafik sigortası teklifine kolayca ulaşabilirsiniz.